Alex Lamers nieuwe schutterskoning 

De Schutterij ’t Zandakker Gilde Sint Jan Venray organiseerde op zondag 5 mei 2019 het koningsvogelschieten. Ondanks de minder weersvoorspellingen bleef het grotendeels droog en scheen zelfs de zon regelmatig. In een mooie strijd gingen de titels van jeugdschutterskoning naar Silke Krijnen, koning van Ere werd Wesley Hendriks en Alex Lamers schoot zich tot schutterskoning.

 

De dag begon met het afhalen van het oude koningspaar, Alex Lamers en Romy Litjens om daarna samen de Eucharistie vieren in de Sint Petrus Banden Kerk. Deze dag was natuurlijk de kennismaking ook met Deken Smeets, die op 28 april 2019 als Deken van Venray werd verwelkomt.

 

In de middag begon de strijd op de schuttersweide. In het bijzijn van Deken Smeets, burgemeester Hans Gilissen, wethouder Anne Thielen, de beschermheer Frank Nelissen en het publiek,

wat ondanks de weersverwachtingen talrijk aanwezig was, werd de koning van ere en het koningspaar bedankt voor de bewezen diensten. Het was natuurlijk ook bijzonder, omdat de eerste keer is dat Deken Smeets in ons midden is en burgemeester Hans Gilissen na een periode van 10 jaar onafgebroken in ons midden is bij het koningsvogelschieten en gedurende de tien jaar in zijn ambtskostuum altijd aanwezig was bij de Eucharistievieringen.

 

Schutterskoningen

 

Na de officiële verplichtingen begon de strijd bij het jeugdkoningsvogelschieten, de ‘koning van ere’ en de schuttersvogel. De beslissing viel het eerst bij de jeugd. De houten vogel keurig geveld door Silke Krijnen, de koning van ere, werd een prooi voor Wesley Hendriks en de koningstitel ging naar Alex Lamers.

 

Schutterskoning

 

Het koningschap voor Alex Lamers zal ook weer als bijzonder in de geschiedenisboeken worden bijgeschreven. Alex Lamers volgt zijn zoon, Jarno Lamers op als schutterskoning en zodoende bleef de koningstitel binnen hetzelfde huis. Hij zal dit jaar, samen met zijn schutterskoningin en echtgenote, Woutera Lamers-Flinsenberg het koningspaar vormen van de schutterij in het bijzondere jaar.

 

Alex Lamers (51) sloot zich in 2002 aan binnen de gelederen van de schutterij. Via het schuttersbloed van zijn vrouw, Woutera, die een dochter is van Mia Flinsenberg-Lenssen (+), kwam hij bij de schutterij en daar zijn roeping te vinden. Het schuttersbloed werd overgedragen aan de twee zonen Tieme en Jarno Lamers, die ook al jaren lid zijn van de schutterij. Alex Lamers is bestuurslid, commandant, buksmeester en schiet al jaren mee in het eerste zestal bij de schietwedstrijden. In 2013 waren zij al voor de eerste keer het koningspaar van de schutterij.

 

Cultureel-Historische Dag

 

Het is natuurlijk bijzonder in dit jaar koning te mogen zijn, want de schutterij staat aan de vooravond van een metamorfose. Zondag 30 juni 2019 zal de schutterij zich in een compleet nieuwe uniformering gaan presenteren aan de Venrayse gemeenschap. Op deze dag wordt een cultureel-historische dag in combinatie met een Taptoe georganiseerd in het centrum van Venray. Vooral de Taptoe wordt een spectaculair optreden met gerenommeerde nationale (show)korpsen. U kunt nog tribunekaarten aanschaffen voor slechts € 5,00 (zolang de voorraad strekt via Info@zandakker.nl. Voor meer info, zie www.zandakker.nl.

 

Club van het jaar

 

De schutterij is genomineerd voor club van het jaar en dan wel in de categorie culturele clubs. De schutterij zet zich natuurlijk continue in om het cultureel-erfgoed te promoten en houdt zich continue bezig met diverse evenementen in de gemeente Venray. De jaarlijkse Winterpret en de Kerststal worden mede georganiseerd.

Nu dingt de schutterij mee voor deze prijs en heeft uw hulp nodig. Wilt u ook dat een Venrayse vereniging deze prijs wint, stem dan nu via www.zandakker.nl (Stem).