Giel Krijnen schutterskoning 2014 

Giel Krijnen schutterskoning 2014

Het traditionele jaarlijkse Koningsvogelschieten van de Schutterij ’t Zandakker Gilde Sint Jan Venray is weer een hoogtepunt geworden in de historie van deze aloude schutterij en kende drie nieuwe koningen. Mandy van Rhee werd de nieuwe jeugdkoning, Jan Beekmans de burgerkoning en de nieuwe schutterskoning werd Giel Krijnen, die voor de tweede keer in zijn carrière zich weet te schieten naar deze eretitel.

 

De ochtend begon voor de schutterij onder natte weersomstandigheden. Het oude koningspaar, Alex en Woutera Lamers-Flinsenberg, werd thuis afgehaald, waarna de tocht ging naar de Sint Petrus Banden Kerk, waar de Gildenpriester, Deken Smeets, voorging in de Eucharistie. Bijzonder was het feit dat de burgervader, de heer Hans Gilissen in zijn ambtskostuum samen met de schutterij de kerk bezocht en dit is een stimulans voor de schutterij om zich nog beter voor de Venrayse gemeenschap in te zetten.

 

In de middag was de burgervader, evenals de wethouders Ike Busser en Lucien Peeters, de beschermheer Frank Nelissen en de Gildenpriester, Deken Smeets, aanwezig om te assisteren bij het afhalen van de koningsattributen bij Alex Lamers en zorgden deze personen voor de opening van het koningsvogelschieten. Mede door de weersomstandigheden was de publieke aandacht minder, maar zeker was het weer gezellig.

 

Voor het tweede jaar in successie werd er ook gestreden om de titel van jeugdkoning. Vele enthousiaste jeugdige personen namen hier aan deel en uiteindelijk ging de zege naar Mandy van Rhee. De strijd bij de burgerkoning kon een keizer opleveren, want Jan Zanders had immers in de afgelopen twee jaar deze eretitel gewonnen, maar helaas verliep dit niet zo. Jan Beekmans (bekend van café Den Old Timer) wist deze eretitel wederom te winnen, ook dit was de tweede keer in successie. Later op de avond zei Jan: ‘Ik had een droom, ik zou koning worden en Giel Krijnen zou de schutterskoning worden’ en laat dit nu ook net zo gebeuren.

 

Giel Krijnen was eerder in 1991 schutterskoning van de schutterij en was al vele jaren gebrand om deze eretitel nogmaals te winnen. Zoals wij Giel kennen, is hij altijd vocaal zeer nadrukkelijk aanwezig en dit was ook deze dag, maar nu wel met resultaat. Met een goed gericht schot, viel de vogel naar onderen. Giel Krijnen is zoon van Joep en Jeanne Krijnen-Gooijer en schoonzoon van Henk en Ria de Klein-Peters, die allen ook lid zijn van de schutterij. Hij vond ook zijn liefde binnen de schutterij, want dit jaar was hij inmiddels 12,5 jaar getrouwd met zijn Bianca en ook hun drie dochters: Mirthe, Ilse en Silke Krijnen zijn inmiddels lid van de gezelligste en meest familiaire vereniging van Venray. Zaterdag 10 mei 2014 zal het nieuwe koningspaar zich presenteren aan de Venrayse gemeenschap tijdens de deelname aan het Fairtradeweekend in het centrum van Venray.

 

Wilt u ook de Venrayse schutterij volgen kijk dan op www.zandakker.nl of op Facebook.