In Memoriam Antoon Janssen 

Een grote kleine man is van ons heen gegaan. Unne goeie mins is gegaan.

 

Het toonbeeld van onze Schutterij. Onlosmakelijk verbonden met de schutterij. Wie “Ons Genoegen Siebengewald noemt, bedoelt Tontje en wie Töntje noemt bedoelt “Ons Genoegen “.

 

Onze schutterij staat voor broeder- en zusterschap en als één iemand die verbroedering wilde, dan was dat Töntje wel. Als hij het woord nam in de vergadering, dan ging het veelal om de eenheid die we moeten uitstralen. Het vereniging zijn!!! Geüniformeerd en dat was belangrijk, want in uniform zien we er allemaal hetzelfde uit en zijn we dus ook allemaal gelijk. En deze sociale gelijkheid is van groot belang .

 

Onze schutterij bestaat pas 121 jaar en Töntje was bijna 60 jaar lid. Hij had dus wel de oprichter van onze schutterij kunnen zijn. Zijn uitstraling was zijn enorme vriendelijkheid. Töntje kon geen vlieg kwaad doen. Hij had dan ook absoluut geen vijanden. De Bergenaren zullen hem kennen als dat kleine mannetje op de fiets met zijn vrouwtje achterop. Bedenk wel dat Töntje toen al 75 jaar oud was. Het was in ieder geval een koddig gezicht. En wees eerlijk, : waar zie je zoiets nog.

 

Töntje was dus een echte schutter! Maar schieten interesseerde hem het allerminste. Altijd strak in het uniform. Altijd te vinden kort bij de bierkraan. Maar ook zeker altijd te vinden op de dansvloer. Töntje stond garant voor vertier, voor plezier en voor het onbekommerde leven. Leven ging bij hem boven alles.

Ondanks het feit dat hij altijd zeer goed zorgde voor zijn vrouwtje en voor hun twee kinderen, wist Töntje het leven te leven. Dit op een manier waarop wij allemaal wel willen leven. Töntje was zeker niet overbemiddeld maar Töntje wist altijd zijn biertje en zijn pleziertje te vinden.

 

Als u meent dat Töntje omdat hij al 60 jaar bij de schutterij zat, enorm goed kon schieten, dan hebt u het echt mis. In 1976 en in 1977 hadden we 2 x achter elkaar dezelfde koning. Iemand die 3 x achter elkaar koning wordt, wordt dan keizer. Traditie getrouw laat men deze man dan ook keizer worden. Niemand had gerekend op Töntje. Hij kon normaal nog geen koe raken, behalve deze dag en Anton werd de nieuwe koning.

 

De afstand tussen het zuidelijkste puntje van Limburg en Siebengewald is 130 km, maar op werkelijk elke km hiervan heeft Töntje zijn plezier gehad. Hij sloeg nooit een Oud Limburgs Schuttersfeest over, want dat was het ultieme. Het OLS was voor Töntje altijd een mega-dance festival, Velen kennen Töntje van het OLS. En al lustte hij erg een biertje, hij deed geen vlieg kwaad. Het toonbeeld van een schutter.

 

Als we op het OLS dan afspraken maakten om bijvoorbeeld ’s avonds om 10.00 uur huiswaarts te keren, dan was het vaste prik dat Töntje weer kwijt was. Soms vond je hem dan terug in een tent, steevast op de dansvloer. Want dat was zijn hobby. Als 75 jarige ging hij naar een jonger vrouwtje om deze op de dansvloer te vragen. Als zij dit afwees, bleek telkens dat het hem bij de tweede of derde poging toch gelukt was.

 

In 2001 in Baarlo was de vogel echter helemaal gevlogen. Het had de hele dag van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat geregend. Dit ging ten koste van de gezelligheid. Nergens was Töntje te vinden. Uiteindelijk gebeld met de Heidebloem in Siebengewald en daar bleek meneer al fris en monter aan de tap te zitten.

 

Töntje was ook bekend van de viskraam op de kermis. Niet zo’n moderne viskraam met glazen koelvitrines, nee een gewone houten groen kraam waar vóór op de tafel de vis uitgespreid lag. Dat was ook meer dan 30 jaar geleden en toen kon dat zo nog. Hij verkocht de vis onder de slogan : het neusje van de zalm, bij Töntje de Palm. Soms hing er dan een bordje op de kraam wegens dorst gesloten dan zaten ze in de dicht bij zeinde cafe. Bij andere gelegenheden verkocht hij Riefkuchen. Zijn recept was volgens hem, beter dan dat van Unilever. Toch heeft het nooit tot een overname geleid.

 

Anton was een echt voorbeeld voor de vereniging. Hij is dan ook geruime tijd geleden erelid van onze vereniging geworden. Anton was een voorbeeld voor alle leden.

 

Töntje Janssen vol trots neemt onze schutterij afscheid van jou. Heel hartelijk dank voor alles wat je ons gegeven hebt.