Jeugdkoningspaar voor de Venrayse schutterij 

De Schutterij ´t Zandakker Gilde Sint Jan Venray kan terugkijken op een geweldig koningsvogelschieten. Met internationale gasten uit België, Griekenland en Syrië werd er in de fel schijnende zon gestreden om de koningschappen.

 

Jarno Lamers (19 jaar) werd de nieuwe schutterskoning en koos als zijn schutterskoningin Romy Litjens (16 jaar). De koning van ere werd Tom Thielen en de jeugdschutterskoning werd Quinten van Rhee.

 

De dag begon met het afhalen van de koning, Geert Hendriks bij zijn woonhuis, gevolgd door de Eucharistieviering in de Sint Petrus Banden Kerk. Na de koffietafel begon de opmars op de schuttersweide met een verrassing voor de schutterij, want de nieuwe wedstrijdbuks werd geleverd. De wedstrijdbuks, die ervoor zorgt dat de schutterij zich optimaal kan voorbereiden op de schietwedstrijden. De beschermheer van de schutterij, Frank Nelissen, nam deze wedstrijdbuks in ontvangst en droeg deze over aan Henk de Klein, de eerste wapenmeester van de schutterij.

 

In het bijzijn van de burgemeester, Hans Gilissen en de Gildepriester, Deken Smeets werd de nieuwe wedstrijdbuks ingezegend. Nadat de koning van ere, Leonique van der Vorst en de koning, Geert Hendriks waren bedankt voor de bewezen diensten, waren de koningstitels vacant.

 

Het ereburgerkoningschieten kreeg een internationaal karakter met een deelname vanuit België, Griekenland en Syrië. Een mooie strijd, maar het was toch de echte Venrayenaar Tom Thielen, die met deze titel terug naar zijn woonplaats Venray ging. De koningstitel werd een prachtige strijd met Jarno Lamers als nieuwe schutterskoning en de jeugdschutterskoning werd Quinten van Rhee.

Jarno Lamers

 

Jarno Lamers is mijn zijn 19 jaar één van de jongste schutterskoningen van de schutterij en deze koningstitel staat toch wel in lijn van het door de schutterij gevoerde jeugdbeleid van de afgelopen jaren. Van 2 jeugdleden tot 32 jeugdleden. Jarno Lamers werd lid van de schutterij, nadat zijn ouders, Alex en Woutera Lamers-Flinsenberg al lid waren van de schutterij. Hij voelde zich thuis binnen de schuttersfamilie en nam de rol van vaandeldrager over van zijn vader, Alex, toen hij schutterskoning werd en deze functie stond hij niet meer af met als zeker hoogtepunt de eerste prijs als beste vaandeldrager oude exercitie op het Oud-Limburgs Schuttersfeest. Jarno Lamers koos als zijn schutterskoningin, Romy Litjens. Romy, 16 jaar en inmiddels 10 jaar lid van de schutterij is de (bonus)dochter van Annemie en Bernie van Lierop en geen onbekende binnen de schutterswereld.

 

Toekomst

 

De Schutterij ’t Zandakker Gilde Sint Jan Venray is één van de toonaangevende schutterijen in Noord-Limburg met een gigantisch jeugdig gehalte. 32 van de 78 leden zijn onder de 20 jaar en daardoor lijkt de Venrayse toekomst veiliggesteld. Dit jaar wordt het tienjarig bestaan van de jeugdgroep gevierd met een jeugdkamp, maar op het Oud-Limburgs schuttersfeest zal de schutterij uittreden met een jeugdexercitiepeleton, bestaande uit louter jeugdleden. Maar de schutterij blijft actief op zoek naar nieuwe leden in alle leeftijdsklassen, van 6 t/m 80 jaar, die actief lid willen worden van de schutterij. In 2019 zal de schutterij nieuwe uniformen willen presenteren en hoopt de schutterij door te groeien en de grens van de 100 leden te behalen. Heeft u interesse, kom dan zeker eens een kijkje nemen of voor info: info@zandakker.nl