Schutterij aan de vooravond van de cultureel-historische dag en de Taptoe 

 

 

 

De Schutterij ’t Zandakker Gilde Sint Jan Venray staat aan de vooravond van een heel bijzonder jaar. Het jaar 2019, waarin de schutterij tracht om het cultureel erfgoed van het schutters- en gildewezen dichter bij de gemeenschap te brengen. 2019 is het jaar van de nieuwe uniformering, het jaar, waarin in de buurtgemeente Horst aan de Maas en wel gesteld in Sevenum het grootste schuttersfeest van Limburg plaatsvindt op de eerste zondag van juli, maar ook het jaar, waarin de schutterij een cultureel-historische dag met een afsluitende Taptoe gaat organiseren.

Uniformpresentatie

Na en periode van 25 jaar in het huidige schuttersuniform infanterie 1856 te hebben gelopen, wordt het tijd om de uniformering te vervangen. Het vervangen vaneen uniformering voor de gehele schutterij, is zeker geen sinecure, maar uiteindelijk is het allemaal gelukt. Binnen de schutterij is 2 jaar geleden een uniformencommissie actief geworden, die het proces om te komen tot een nieuwe uniformering vorm geeft gegeven. Voorzitter Bernie van Lierop: ‘Het is belangrijk dat er draagkracht van jong tot oud is onder onze leden en binnen deze commissie was een goede verdeling aanwezig en hebben de leden uiteindelijk beslist. Doelbewust is besloten om over te stappen op een ander schuttersuniform, want nu willen we echt laten zien, dat we in een ander uniform ons presenteren’, besluit hij.

 

Zondag 5 mei 2019 zal om 13.30 uur op de schuttersweide geheel Venray kennis kunnen maken met de nieuwe uniformering. Tijdens het jaarlijkse koningsvogelschieten presenteert de schutterij zich. De inhoud van het programma wordt nog niet bekend gemaakt, maar zal indrukwekkend worden en zonder meer een activiteit, die u niet mag missen.

 

Cultureel-Historische dag

In de tegenwoordige tijd merkt de schutterij dat er veel onbekendheid heerst over het schutters- en gildewezen, wat in Limburg toch het allerbelangrijkste cultureel erfgoed is. Onbekend maakt onbemind en dit was ook de redenen, waarom het bestuur van de schutterij twee jaar geleden begon aan de opzet van een cultureel-historische dag, waarbij de inwoners kennis kunnen maken met de facetten van de schutterijen en schuttersgilden in Noord-Brabant, Gelderland en Limburg. Op zondag 30 juni 2019 van 12.00 uur tot 17.00 uur vinden er in het centrum van Venray tal van demonstraties plaats, waarbij kunst, het cultureel erfgoed, muziek, dans, zang, show en emotie samen zullen komen. Dit wordt gecombineerd met een koopzondag, waarbij de Venrayse centrumondernemers ook de deuren zullen openen.

 

Oud Limburgs Schuttersfeest

Terwijl de Venrayse organisatie volop liep, zorgde het schuttersgilde Sint Sebastianus Sevenum voor het unieke feit dat zij het Oud Limburgs Schuttersfeest wonnen en zodoende dit evenement één week later op zondag 07 juli 2019 mogen organiseren. Een schuttersevenement in Noord-Limburg, waar zo’n 30.000 toeschouwers aanwezig zullen zijn en daardoor biedt deze dag ook mogelijkheden om dit schuttersfeest in Venray nader kenbaar te maken om het publiek te enthousiasmeren om de week erop te gaan kijken in Sevenum, waar circa 150 schutterijen en schuttersgilden presenteren en laten zien wat Rembrandt verleidde om het wereldberoemde schilderij, de Nachtwacht te hebben geschilderd.

 

Deelname

Op deze dag willen we de Venrayse muziekverenigingen, fanfares, Joeks kapellen de mogelijkheid bieden om hun of haar talenten te tonen aan de bezoekers van deze dag. Er bestaat nog de mogelijkheid om deel te nemen aan het middagprogramma, voor informatie kunt u altijd contact opnemen.

 

Taptoe

De voorzitter, Bernie van Lierop, begaf zich de afgelopen jaren vaker op muzikale optredens in het land en werd daarbij geïnspireerd door de taptoes. In de 80’er jaren was de Taptoe een jaarlijks terugkerend evenement op de Grote Markt in Venray. 24 Jaar lang organiseerde M.M.S.K. Sint Petrus Banden deze Taptoe. Op een begeven moment zag je in Nederland een terugloop met de organisaties van Taptoes en ook in Venray verdween dit muziekevenement. Tijdens de bezoeken van andere evenementen, was het duidelijk dat er de laatste jaren weer een boost is rondom de animo voor taptoes. Hij begon aan de zoektocht om de Taptoe in Venray weer nieuw leven in te blazen. Vele connecties werden ingezet om deze organisatie gestalte te geven. Tijdens de zoektocht, kwam hij ook in contact met het ministerie van Defensie. Na diverse besprekingen lukte het om het fanfarekorps van de Nationale Reserve naar Venray te halen. De voorzitter van de schutterij is da ook blij om nu een gevarieerd programma te kunnen presenteren, waarbij diverse soorten van het repertoire tot uiting komen: Van een trommel- en fluiterkorps, tot een Drumfanfare, een doedelzakkenban, tot een percussionband, tot het fanfarekorps en niet te vergeten een echte Hollandshow, waarbij u wordt meegevoerd met Nederlandse meezingers en u zeker niet stil zit op de tribune. Ook zal Esther Gijsbertsen haar zangtalenten tonen. Esther Gijsbertsen is een begrip in de muziekwereld, zangeres van de politieband en ze trad op met Nederlandse sterren, zoals Karin Bloemen.

 

Tribunekaarten

Ter gelegenheid van deze Taptoe zal ook de bekende tribune van MMSK Sint Petrus Banden weer ten tonele verschijnen en kunnen circa 450 personen plaats nemen op de zittribune. De Taptoe duurt circa 2,5 uur en u geniet van een gevarieerde mix van muziekkorpsen en natuurlijk beginnen we met een Venrayse opening. De tribunekaarten zijn nu al te reserveren voor de unieke prijs van € 5,00 via info@zandakker.nl.

 

Sponsoring

Natuurlijk kan een dergelijk evenement niet worden georganiseerd zonder sponsorinkomsten. Daarom is ook de sponsorcampagne gestart. Wilt u ook het sponsorpakket ontvangen, kunt u altijd contact zoeken met de voorzitter, Bernie van Lierop via info@zandakker.nl