Schutterij St. Urbanus Grashoek 

Schutterij St. Urbanus uit Grashoek, opgericht in 1964.

Begonnen met een eigen stuk grond en lokaal, 6 bomen.

Met een geleend geweer zijn begonnen met schieten.

Eigenlijk een schutterij die zoals iedere schutterij met weinig is moeten beginnen.

Een kleine vereniging die op de hoogte punt 4 6 tallen had.

Maar de verenigingheeft hun plaats veroverd en hopelijk veilig weten te stellen, met weinig begonnen en gedaan waar Grashoek groot in is, door zelfsturing veel weten te bereiken.

In 1990 hebben de leden van toen het stuk grond geruild en zijn aan de andere kant van de zandweg een andere lokaal gaan bouwen, eveneens van hout, 8 schietbomen

Door de jaren heen vaak opgeknapt, geolied ( donker bruin ) en later geverfd in antraciet kleur. Het was al bij al veel werk voor de leden en het bleef geld kosten. Ne jaren de vloer aangepakt, waardoor je bij binnen komst al een andere indruk kreeg, maar het lokaal bleef van hout en bewerkelijk. In 2014 zijn enkele het lokaal van binnen echt op gaan knappen en zijn ze begonnen met het verplaatsen van de Wc’s zodat de werk ruimte groter werd. Ook werd er toen een windbuksbaan gemaakt in de kantine.

 

De vereniging heeft meer inkomstbronnen aan weten te boren, die ze in het verleden wel hadden in de vorm van kienen, wie kient er tegenwoordig nog ?

 

2017 zijn enkele leden begonnen met iets wat eigenlijk een droom was en ze lieten de droom uitkomen. Ze gingen een fundering graven en het hout binnen werd verwijderd. Er werd een stenen muur gemetseld door een metselaar die in de vut was en hun wel wilde helpen. Ze hebben, toen dat klaar was, de buitenmuur verwijderd, isolatie er tegen gemaakt en er een buitenmuur omheen laten metselen. Het voegen hebben enkele zelf gedaan.

 

In 2019 heeft de schutterij tussendoor nog een Bondsfeest georganiseerd van de Bond Juliana.

Het dak was van asbest en die hebben ze laten verwijderen, helaas regende het toen en de dagen die volgde ook.

Het was een strijd tegen de elementen zoals ze zeggen om het zo snel mogelijk dicht te krijgen. ( vergeten we niet snel )

De klussers waren toch bezig dus hebben ze er een andere keuken en bar ingezet, ja als je toch bezig bent, waarom dan niet.

Na 3 jaar en vele vrije uren hebben zijer een lokaal van gemaakt waar de schutterij in lengte van jaren mee vooruit kunnen.

Tussen door hadden 2 personen ook nog de moeite genomen om een 40 tal bedrijven te benaderen om de vereniging te sponsoren.

Er werd een mooi reclame wand gemaakt die van verre zichtbaar is, niet achter de schietbomen maar voor aan de weg, zichtbaar voor iedereen die voorbij komt.

 

De vereniging heeft een open dag willen houden maar Covid gooide roet in het eten, voordeel is wel dat ze meer tijd hebben voor de afwerking, waar ze nog mee bezig zijn om eerlijk te zijn, de puf is er een beetje uit, na al de vele uren maar wij zijn er van overtuigt dat het goed komt.

 

Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst.

Ze waren nog niet klaar met de binnen inrichting ( afwerking ) neemt veel tijd in beslag, toen een andere droom zich voordeed.

De vereniging heeft al jaren de hoop dat Jong Nederland uit Grashoek ( bestaande uit een 170 leden ) club wou komen draaien in het schutterslokaal, we zitten dicht bij het bos.

Het bestuur van Jong Nederland kwam een kijkje nemen en ze waren toch wel onder de indruk en verbaasde zich over de grote van het lokaal en grasveld rondom.

De besturen gingen spoedig om tafel zitten en plan van aanpak maken zoals een huurcontract opstellen.

2020 was een verschrikkelijk jaar, geen Bondsfeesten, niet oefenen met schieten, niets, maar de schutterij uit Grashoek heeft wel iets moois om op terug te kijken, het begon in 2020 een prachtig lokaal die bijna klaar is en die vol zit met jeugd.

2021 weten we niet of er schuttersfeesten komen. O.L.S. maar 1 ding is voor de schutterij St. Urbanus uit Grashoek zeker, dat wij een mooie toekomst tegenmoet gaan, want,

 

Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst.