Schutterij ’t Zandakker Gilde Sint Jan Venray  
zet zich in 

 

De Schutterij ’t Zandakker Gilde Sint Jan Venray zet zich in de komende tijd weer volledig in voor de gemeenschap. De interesse in het schutters- en gildewezen is weer aan het toenemen en de schutterijen zien in de afgelopen jaren een toename van vrouwen en de jeugd en dat typeert dat ons cultureel erfgoed nog immer een mooie toekomst tegemoet kan gaan. De gemeenschap heeft vaker geen kennis van het schutters- en gildewezen en de schutterij gaat daarom op zondag 30 juni 2019 een cultureel historische dag organiseren, waarbij de gemeenschap kan ervaren wat het cultureel erfgoed met zich meebrengt. Het geheel wordt afgesloten met een Taptoe.

Opzet van de dag

Zoals gezegd kent de gemiddelde inwoner de waarde en inhoud van het schutters- en gildewezen niet. Op deze dag worden vanaf 12.00 uur demonstraties georganiseerd in het centrum van Venray, zodat de mensen kunnen ervaren wat de diversiteit binnen het schutters- en gildewezen is. Demonstraties muziek, vendelen, een fotoshoot, waarbij de inwoners zich kunnen laten vastleggen op de foto in schutterskledij. In navolging van de fotoshoot in Volendam, krijgt u nu de mogelijkheid om in de huid van de schutter te kruipen en met een uniek aandenken naar huis te gaan. Om 14.00 uur volgt een historische optocht door het centrum, waarin u het onderscheid ziet tussen de schutterstradities. Het defilé behorende bij deze optocht vindt plaats op het Schouwburgplein. Om 16.30 uur zult u worden meegenomen naar de andere kant van show en volgt er een Streetparade door het centrum van Venray, waarin elementen van muziek, dans, zang en show worden getoond. Op het Schouwburgplein vindt wederom het defilé plaats.

 

Taptoe

De Taptoes kende in Nederland in de 80-er jaren haar hoogtepunt. Elke week zaten ergens in het land tribunes vol om te genieten van de optredens van show- en muziekkorpsen, die onder de naam ‘Taptoe’ de mensen vermaakten. In Venray organiseerde MMSK Sint Petrus Banden 24 jaar lang de Taptoe. Vaak was de Grote Markt de ideale plek om te luisteren naar gerenommeerde korpsen en menige Venrayse inwoner denkt nog vaker terug aan deze tijd. Taptoes zijn de afgelopen jaren weer populairder geworden en dit was ook voor het bestuur van de Venrayse schutterij het moment om de stoute schoenen aan te trekken en de Venrayse gemeenschap een Taptoe aan te bieden.

 

De voorzitter, Bernie van Lierop, bezocht veel Taptoes en korpsen om een goede keuze te kunnen maken welke korpsen naar Venray te halen. De Taptoe moest een mengeling worden van diverse muziekmogelijkheden, de bezoekers moeten kunnen genieten van de diverse muzikale mogelijkheden van korpsen. Door deze intensieve contacten kwam de voorzitter ook in contact met Defensie en werd de poging ondernomen om een tak vanuit de militaire muziek naar Venray te halen. De euforie was ook groot toen bleek dat het fanfarekops van de Nationale Reserve naar Venray zou komen.

 

Inmiddels ligt er een geweldig programma, wat u eigenlijk niet moet missen. Na de uniformpresentatie van de schutterij, begint de Taptoe, wanneer het fanfarekorps van de Nationale Reserve zich opstelt en alle korpsen welkom worden geheten op het festivalterrein op het Schouwburgplein. Er komt een unieke Venrayse opening. Na het optreden van de schutterij ’t Zandakker Gilde Sint Jan Venray volgt een uniek muziekwerk ten gehore gebracht door de schutterij en MMSK Sint Petrus Banden. Daarna wordt het een mix van muziek. \het Trommel- en Fluiterkorps van Excelsior uit Montfort, de White Hackle Pipes and Drums (Doedelzakken), drumfanfare ESKA uit Bemmel met de galashow, de drumfanfare DIOS uit Oijen, de mallet percussionbband, drumband Rhenen met de zangeres Esther Gijsbertsen, de Hollandshow van de Drumfanfare ESKA uit Bemmel en het optreden van het fanfarekorps van de Nationale Reserve vormen een geweldige show om met een zinderende finale de dag af te sluiten.

 

Tribunekaarten

Een Taptoe is natuurlijk geen show van een half uur, maar ruim 2,5 uur muziekspektakel wordt u aangeboden. Dankzij een tribune en de horecagelegenheid kunt u vanaf de zittribune genieten van de Taptoe. De tribune biedt plaats aan 450 gasten en tribunekaarten kunnen gereserveerd worden voor slechts € 5,00 via info@zandakker.nl. De kaartverkoop gaat hard, dus wacht niet te lang met reserveren.

 

Uniformpresentatie