Oud Limburgse Schuttersfederatie

In 1888 werd te Maasbracht de eerste schuttersbond opgericht. De doelstelling was om de schutterijen van Maasbracht, Maasniel en Swalmen meer competitiemogelijkheden te bieden en om spelregels af te spreken. Spoedig daarna volgen schuttersbonden door de gehele provincie Limburg. Op dit moment zijn er een negental schuttersbonden actief en daarnaast nog drie schutterijen uit Lommel , die eveneens lid zijn van de Oud Limburgse Schuttersfederatie. Deze schuttersbonden zijn:

 

Schuttersbond Juliana (Noord-Limburg)
Schuttersbond Eendracht Maakt Macht Weert
Middenlimburgse schuttersbond (Roermond)
Schuttersbond Eendracht-Born-Echt e.o.
Rooms-Katholieke Zuid-Limburgse schuttersbond
Schuttersbond Sint Gerardus Amstenrade
Schuttersbond Berg en Dal
Schuttersbond de Maasvallei (België)
Schuttersbond Maas en Kempen (België)
Drie schutterijen uit de regio Lommel
Door de oprichting van schuttersbonden en de diverse aanpassingen van de reglementen voor het Oud Limburgs Schuttersfeest waren al veel problemen weggenomen, toch bleven er een aantal bezwaren (o.a. toepassing Hinderwet en Vuurwapenwet) bij de schutterijen en de schuttersbonden over.

 

Haar jaarlijkse hoogtepunt is nog immer het Oud Limburgs Schuttersfeest, een schutterstreffen tussen 170 schutterijen uit Belgisch en Nederlands-Limburg. Deze schutterijen strijden elke eerste zondag van juli gezamenlijk voor de eindzege van dit schuttersfeest, want de winnaar mag immers dit grootste schuttersfeest het jaar erop organiseren.

 

Op hun beurt worden de gemeenschappelijke belangen van alle schutterijen en de schuttersbonden behartigd door de Oud Limburgse Schuttersfederatie. Naast een dagelijks bestuur hebben alle schuttersbonden een vertegenwoordiger in het bestuur van de Oud Limburgse Schuttersfederatie.