Schutterij Sint Leonardus Panningen-Egchel

Panningen, in de volksmond Kepèl genoemd naar de in 1643 gebouwde kapel, is met 7.777 inwoners (per 1 januari 2006) het grootste dorp in de gemeente Helden, dat in totaal ongeveer 20.000 inwoners telt. Het ligt centraal tussen de steden Roermond, Weert en Venlo in de Nederlandse provincie Limburg. Vanaf 1 januari 2010 behoort Panningen tot de nieuwe gemeente Peel en Maas.

 

De oude kapel die het dorp z'n volksnaam gaf, bestaat inmiddels niet meer. Door het toenemende aantal pelgrims werd de kapel uitgebreid met zijbeuken. De zo ontstane kerk, O.L. Vrouwe van Zeven Smarten genaamd, is inmiddels afgebroken en werd in 1929 vervangen door de huidige kerk naar ontwerp van architect H.W. Valk. De kerktoren werd in 1944 opgeblazen maar na de oorlog door dezelfde architect hersteld. Op het Pastoor Huijbenplein staat tegenwoordig een monument dat de oude kapel symboliseert. Vlak bij de huidige kerk zijn tijdens opgravingen in de 90'er jaren nog resten van de oude kerk gevonden.

De winkels in dit dorp vervullen een grote regiofunctie omdat de omliggende steden elk op een afstand van zo'n 20 km liggen. Kenmerkend voor Panningen is het - door deze regiofunctie - relatief groot winkelcentrum, dat tussen 2000 en 2007 vernieuwd is. Het Raadhuisplein, dat in de jaren zestig werd aangelegd met het raadhuis en moderne woningen boven winkels, is gereconstrueerd. Het raadhuis werd gesloopt, op de bijbehorende kenmerkende toren na en vervangen door De Pit, een winkelpassage met woningen erboven. Het gemeentehuis verhuisde naar de plek waar ooit de Mariaschool stond. Het gemeenschapshuis, zoals het cultureel centrum aan het plein in de volksmond heette, maakt plaats voor een multifunctioneel centrum, Dok 6 genaamd, met theater- en bioscoopzalen en een trendy café.

 

De schutterij Sint Leonardus

In het voorjaar van 1927 werd in café Bollen, op de plek van de huidige Houbereij, uit een vriendenclub een schietvereniging opgericht onder de naam “Willem Tell”. Op 29 september 1927 werd de vereniging vergunning verleend voor het schieten met de zware buks op een schietboom achter café Bollen.

 

Toen in 1935 de Heldense schutterij Sint Lambertus rustend was, werd het vaandel en de patroonheilige van Helden overgenomen. In 1952 werd het schuttersgilde van Sint Lambertus uit Helden heropgericht en werd het vaandel met de patroonheilige terug geschonken aan Helden. Er moest een nieuwe patroonheilige worden gezocht. Tijdens de ledenvergadering in 1952 werd een nieuwe naam gekozen. De verenigingsnaam werd veranderd in Sint Leonardus naar de medeoprichter en vooraanstaand lid Leonardus Gielen.

De schutterij was toen inmiddels voorzien van een uniform, dat in 1955 in samenwerking met de kerk en gemeentebestuur door diverse grote acties en het verzamelen van oud ijzer vervangen werd door een nieuw. Met algehele stemmen werd gekozen voor een militair uniform uit de Franse tijd. Hierin gehuld heeft de schutterij vele diensten bewezen aan de gemeenschap.

 

Tijden veranderen en doordat in 1971 zich verscheidene jongeren aanmeldden als lid, waren de schutters genoodzaakt ook deze leden te uniformeren. Door uitbreiding van Panningen moest de vereniging in 1971 uitzien naar een nieuw schietterrein. Dit werd aangelegd aan de Gielenhofweg te Egchel.

 

In 1972 kwam er een breuk in de vereniging. Enkele leden richtten een nieuwe schutterij op. Deze vereniging kreeg de naam UVB (Uit Vrienden Bestaan). In 1982 ging Sint Leonardus een fusie aan met schutterij UVB.

 

Door gezamenlijke inspanningen en diverse acties werden de uniformen vervangen door fantasie uniformen, die, zij het natuurlijk vernieuwd, nog steeds worden gedragen. De vereniging kreeg opnieuw te maken met uitbreiding van bedrijven in het schootsveld en was men gedwongen weer uit te kijken naar een nieuwe locatie. Deze locatie werd na lang zoeken gevonden aan “De Horsten” te Egchel.

 

In het voorjaar van 1997 werd in Venlo een houten lokaal aangekocht en in 1998 werd de bouw van een nieuw clubgebouw gerealiseerd. Ook moest er een kogelvanger geplaatst worden. Dit betekende opnieuw extra inspanningen voor de vereniging om het hoofd boven water te houden. Er kwamen weer nieuwe leden bij en er kon weer volop geoefend worden. Dankzij de inzet van de eigen leden en met de hulp van derden werd de locatie verfraaid, het korps in nieuwe uniformen gestoken en een nieuwe buks aangeschaft.

 

Leden:

De schutterij heeft een schommelend leden bestand. Op dit moment telt de vereniging ongeveer 30 leden inclusief de beschermheren en de steunende leden.

 

Activiteiten:

Elk jaar worden er diverse schietwedstrijden gehouden, waar families en vriendengroepen de schietsport kunnen beoefenen. De schutterij is ook actief bij de carnaval in Panningen en Egchel. Zij begeleiden met een afvaardiging al 35 jaar de prinsenwagen tijdens de carnavalsoptocht. Ook worden de communicanten al diverse jaren door de schutters naar de kerk begeleid.

 

Behaalde resultaten:

De schutterij heeft in de jaren van hun bestaan ook enkele prijzen in de wacht mogen slepen. De hoogst behaalde prijs was in 1982 toen tijdens het Oud Limburgs Schuttersfeest in Beesel een derde prijs werd gewonnen bij het schieten. Ook tijdens optochten bij de diverse bondsfeesten en het Oud Limburgs Schuttersfeest werden de afgelopen jaren diverse prijzen behaald. Zo behaalde de bordjesdrager alsmede de vaandeldrager regelmatig een eerste prijs. Ook als groep werden diverse prijzen in de wacht gesleept, zoals beste houding, mooiste geheel, beste defilé, en dergelijke.

Panningen.355
Panningen.356
Panningen.357
Panningen.345
Panningen.349
Panningen.352
Panningen.346
Panningen.350
Panningen.353
Panningen.347
Panningen.351
Panningen.354
Panningen.348
Panningen.359
Panningen.358
Panningen.20220522-img_4849_52094171003_o
Panningen.20220522-img_4852_52094652555_o
Panningen.20220522-img_4854_52093128417_o