Koninklijke Erepenning voor Broederschap St. Martinus Tegelen

Het Broederschap St. Martinus uit Tegelen heeft zaterdag 30 april 2022 uit handen van locoburgemeester Frans Schatorjé de Koninklijke Erepenning ontvangen. De schutterij kreeg de onderscheiding ter gelegenheid van het 175-jarige bestaan.

Broederschap St. Martinus is de tweede schutterij in oprichting van de gemeente Tegelen en een van de twee nog actieve schutterijen in Tegelen. St. Martinus is een afsplitsing van de andere nog bestaande Tegelse schutterij St. Antonius. Dat gebeurde op 11 november 1846.

 

Café Chris van Bertje

Café Chris van Bertje aan de Koningsstraat, tegenwoordig café Schillings, is al vanaf de oprichting het verenigingslokaal. Op het erf van het café stond aanvankelijk ook de schietboom richting de Maas. Er stond dan altijd iemand bij de Maas op de uitkijk of er een boot aan kwam.

 

Terrein aan de Windhond

Later werd dit te gevaarlijk geacht en in 1966 moest de schietboom verplaatst worden. Eerst naar het schietterrein van schutterij St. Hubertus aan de Kaldenkerkerweg. In 1974 verhuisde die naar het George Goossens Schietterrein aan de Trappistenweg. Daar huisde zij tot Schutterij St. Antonius en Broederschap St. Martinus hun huidige plek op het terrein aan de Windhond kregen in 2011.

 

OLS

Broederschap St. Martinus slaagde er in 1938 in het Oud Limburgse Schuttersfeest te winnen en mocht dit feest in 1939 organiseren. Dit was tevens het laatste OLS voor de 2e Wereld Oorlog.

Groei

In 1957 werd Sint Martinus volledig geüniformeerd en was hiermede de eerste vereniging binnen de gemeente Tegelen die geüniformeerd ging.

In de jaren erna kreeg de Broederschap eerst een eigen klaroen en trommelkorps, marketentsters en nog niet zo lang geleden, in 2019, 3 sappeurs. Ten slotte heeft Broederschap St. Martinus in 2021 haar eerste keizer mogen installeren. Op die manier werd de jonge schutterij stilaan groter en ouder.

large_2960_0
large_2961_0
large_2960_1
large_2961_1
large_2960_2
large_2961_2

Meer nieuws

Esmee Wallwitz en Jan Steijvers koning Bussen Schutten Neer

Esmee Wallwitz en Jan Steijvers koning Het koningschieten begon traditiegetrouw met het afhalen van het aftredend koningspaar Jack en Nellie Emonts. Bij hun moeder en…

Uitnodiging Koningsbal St. Martinus Maasbree

Jan Manders koning 2024

Tegelse gezelligheid

Tegelse gezelligheid Zaterdag 6 april was het feest bij schutterij Sint Antonius Tegelen. Het jaarlijkse koningschieten stond op het programma. Dat is niet zo maar…