Koninklijke Erepenning voor Broederschap St. Martinus Tegelen

Het Broederschap St. Martinus uit Tegelen heeft zaterdag 30 april 2022 uit handen van locoburgemeester Frans Schatorjé de Koninklijke Erepenning ontvangen. De schutterij kreeg de onderscheiding ter gelegenheid van het 175-jarige bestaan.

Broederschap St. Martinus is de tweede schutterij in oprichting van de gemeente Tegelen en een van de twee nog actieve schutterijen in Tegelen. St. Martinus is een afsplitsing van de andere nog bestaande Tegelse schutterij St. Antonius. Dat gebeurde op 11 november 1846.

 

Café Chris van Bertje

Café Chris van Bertje aan de Koningsstraat, tegenwoordig café Schillings, is al vanaf de oprichting het verenigingslokaal. Op het erf van het café stond aanvankelijk ook de schietboom richting de Maas. Er stond dan altijd iemand bij de Maas op de uitkijk of er een boot aan kwam.

 

Terrein aan de Windhond

Later werd dit te gevaarlijk geacht en in 1966 moest de schietboom verplaatst worden. Eerst naar het schietterrein van schutterij St. Hubertus aan de Kaldenkerkerweg. In 1974 verhuisde die naar het George Goossens Schietterrein aan de Trappistenweg. Daar huisde zij tot Schutterij St. Antonius en Broederschap St. Martinus hun huidige plek op het terrein aan de Windhond kregen in 2011.

 

OLS

Broederschap St. Martinus slaagde er in 1938 in het Oud Limburgse Schuttersfeest te winnen en mocht dit feest in 1939 organiseren. Dit was tevens het laatste OLS voor de 2e Wereld Oorlog.

Groei

In 1957 werd Sint Martinus volledig geüniformeerd en was hiermede de eerste vereniging binnen de gemeente Tegelen die geüniformeerd ging.

In de jaren erna kreeg de Broederschap eerst een eigen klaroen en trommelkorps, marketentsters en nog niet zo lang geleden, in 2019, 3 sappeurs. Ten slotte heeft Broederschap St. Martinus in 2021 haar eerste keizer mogen installeren. Op die manier werd de jonge schutterij stilaan groter en ouder.

large_2960_0
large_2961_0
large_2960_1
large_2961_1
large_2960_2
large_2961_2

Meer nieuws

in Memoriam Erebestuurslid Mevr. Haffmans – Koninklijke Schuttersgilde St. Lambertus Helden

In Memoriam mevr. Haffmans-Gielen, Koninklijke Schuttersgilde St. Lambertus Helden Mevr. Haffmans overleden. Op 02 Maart bereikte ons het droevige nieuws van het overlijden van Mevrouw…

In memoriam Ton Bol – Schutterij St. Hubertus Kessel

In memoriam Ton Bol schutterij St. Hubertus Kessel Dinsdag 22 november vernamen we het droeve bericht dat Ton Bol is overleden op 72-jarige leeftijd. Ton…